• Facebook
  • Twitter
Organik Yetiştiricilik ve Önemi

TARIMDA ORGANİK YETİŞTİRİCİLİK VE ÖNEMİ


   
TANIMI:
Organik tarım(Ekolojik tarım veya Biyolojik tarım);tarımsal ilaç, suni gübre, hormon, antibiyotik ve zararlı gıda katkı maddeleri gibi uygulamaları yasaklayan, üretimden tüketime her aşaması kontrollü, doğal kaynakları en iyi şekilde kullanarak sağlıklı tarımsal ürünler üretilmesini sağlayan bir tarım sistemidir.

Organik tarım (Ekolojik tarım veya Biyolojik tarım); ekolojik dengenin korunması, her türlü bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretimi ile kullanılacak girdilerin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi veya temini, orman ve doğal alanlardan organik tarım ilkelerine uygun olarak ürün toplanması, bu ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması, taşınması, pazarlanması, kontrolü, sertifikalandırılması ve denetimini amaçlayan, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen modern tarımsal üretim tekniklerini kullanmayı kabul eden, her aşaması kontrollü, kayıtlı ve sertifikalı bir üretim şeklidir.

Organik tarım(Ekolojik tarım veya Biyolojik tarım);ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği amaçlayan, toprak verimliliğini, çevrenin korunmasını ve gıda güvenliğini esas alan bir tarımsal üretim sistemidir.

ORGANİK TARIMIN AMACI NEDİR?
Organik tarım yalnızca gıda üretim yöntemi olarak görülmemelidir. Aynı zamanda organik tarım, sürdürülebilir tarım ve kalkınma, eko-turizm, biyolojik çeşitliliğin korunması, erozyon, çölleşme ve iklim değişikliğine neden olan faktörlerin etkisinin azaltılması araçlarının unsurlarından biri olarak da görülmelidir. Bu bağlamda organik tarımın amaçlarını aşağıda olduğu gibi ifade etmek mümkündür.7

v    Tüketicilerin gıda güvenliği ile ilgili endişeleri             

o   Pestisit

o   Antibiyotik

o   Hormonlar

o   GDO

v    Geleneksel tarımın çevreye etkileri

v    Teşvik eden devlet politikaları

v    Teşvik eden mevzuat

KONVANSİYONEL TARIM

ORGANİK TARIM

Planlı ekim nöbeti yoktur.

Planlı ekim nöbeti zorunludur.

Zararlı ve yabancı otlar tamamen yok edilir.

Yabancı otlar tamamen yok edilmez, kontrol edilir.

Hızlı organik madde ve humus kaybına yol açar.

Toprakta organik madde birikimi ve humus oluşumu artar.

Toprak canlılarının yaşam ortamı bozulur.

Toprak canlılarının yaşam ortamı düzelir.

Gübreleme ve tarımsal mücadele maliyeti yüksektir.

Gübreleme ve tarımsal mücadele maliyeti düşüktür.

Toprak işleme düzensizdir.

Toprak işleme düzenlidir.

Organik ürünlerdeki, Organik Tarım Logosu insan ve çevre sağlığını koruyan üretim tekniklerin kullanıldığının garantisidir.

“% 100 Doğal, Hormonsuz, Hakiki, Köy ürünü, Saf, gibi tanımlanan ürünler Organik Ürün değildir. Tüketiciye ürün hakkında hiçbir garanti vermez. Organik ürünlerin etiketi ve logosu, reklam ve tanıtımı; sahte, yanıltıcı olamaz ve tüketiciyi yanıltacak yazı, resim, şekil ve benzerlerini içeremez. Bu nedenle Organik ürün alırken mutlaka ürünlerin etiketi ve logosuna dikkat etmeliyiz.
En fazla ihraç edilen organik ürünlerimiz dondurulmuş meyveler, kuru üzüm ve kuru kayısıdır. Aynı zamanda organik pamuk, organik nohut ve mercimek ihracatımızda dikkat çekici bir yer edinmiştir. Karadeniz bölgemize has fındık, organik tarım metoduyla da üretilmek suretiyle yeni bir ihracat alanı elde etmiş ve bu yerini istikrarlı bir şekilde korumaktadır.

Organik bitkisel üretim,  kontrol ve sertifikasyon kuruluşları  ile sözleşme yapılmak suretiyle bu kuruluşların kontrolünde gerçekleştirilir.

Organik bitkisel üretim yapacak olan müteşebbis, kontrol ve sertifikasyon kuruluşu ile sözleşme yaptıktan sonra geçiş sürecine alınır. Geçiş süreci, tek yıllık bitkiler ile mera ve yem bitkilerinde iki yıl, çok yıllık bitkilerde üç yıldır. Tek yıllık bitkiler ekim tarihi, çok yıllık bitkilerde hasat tarihi göz önüne alınmak durumundadır.
Kontrol ve sertifikasyon kuruluşu veya kontrol kuruluşu; arazinin önceki yıllardaki kullanım durumu, yapılan uygulamalar, bölgedeki genel durum ve yetiştirilen ürünler, risk durumları, konu ile ilgili müteşebbis kayıtları ve raporlarının incelenmesi neticesinde geçiş sürecini uzatabilir ya da kısaltabilir.

Bir işletmede, organik tarım metodu ile üretilen ürün ile aynı tür ve çeşitten olan yada bu ürünlerden kolaylıkla ayırt edilemeyen konvansiyonel ürünler bazı istisnai durumlar dışında bir arada üretilemez. Bu istisnai durumlara, ilgili organik tarım mevzuatlarında  yer verilmiştir.

Çoğaltım materyali (Tohum, fidan, fide v.b) genetik olarak yapısı değiştirilmemiş, döllenmiş hücre çekirdeği içindeki DNA dizilimine dışarıdan müdahale edilmemiş olmalıdır. Tohumluk sentetik pestisitler, radyasyon veya mikrodalga ile muamele görmemiş biyolojik özellikte ve bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak üretilmiş olmalıdır.

10 Ağustos 2010 tarih 27676 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin  Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek2 bölümündeki Gübre ve Toprak İyileştiriciler ile Bitki Koruma Maddeleri  başlıkları altında yer alan maddelerin kullanımına izin verilir.