• Facebook
  • Twitter
İyi Tarım Uygulaması

NEDEN İYİ TARIM UYGULAMALARI ?

İyi Tarım Uygulamaları; çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan bir tarımsal üretim biçimidir.

Neden İyi Tarım Uygulamaları ?

Tarım, beslenme odaklı bir sektör olması nedeniyle tüm dünya ülkeleri için büyük önem taşımaktadır. Son yıllarda dünyanın her yerinde piyasaya sürülen ürünlerde, tüketici artık sağlıklı ve güvenli ürünleri benimsemekte ve satın alacağı ürünün çevreye dost, insan sağlığına uygun ve güvenli bir şekilde üretildiğinden emin olmak istemektedir. Bu durum ise günümüz toplumlarında insanların güvenli gıdalarla beslenmelerini temin için üreticileri ve perakendecileri tarımsal üretimde “İyi Tarım Uygulamaları" adında bir standart getirme konusunda ortak bir noktada birleştirmiştir.

İyi Tarım Uygulamalarının Amacı ?

İyi Tarım Uygulamaları kapsamında yapılacak kontrollü üretimle;  Zirai ilaç kullanımını en aza indirerek, çevre ve  insan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması,
Gıda güvenliğini sağlanarak, tüketicinin satın alacağı ürünlere karşı güveninin artırılması,
Üretimde tutulacak kayıtlarla, tarımda İzlenebilirlik ve sürdürülebilirliğin sağlanması, 

Doğal kaynakların korunması amaçlanmıştır.

İyi Tarım Uygulamalarının Faydaları ?

1 - Üreticilere Faydaları : 
Kaliteli ve güvenli ürünlerle, pazara kolay ve etkin katılım sağlar. 
Tüccar ve perakendecilerle daha net anlaşma yapılmasını sağlar. 
Rekabet gücünü artırır. Uzun dönemde üretim masraflarını düşürür.

2 - Tüketicilere Faydaları : 
Gıda güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili riskleri azaltır. 
Besinin kaynağı konusunda aydınlatıcı bilgi, kaynağa kadar takip edilebilirlik sağlar. 
Besin tüketiminde güveni artırır.
Besinin kalite, çeşit ve güvenliği konusunda tatmin olur.

3 - Tarıma Faydaları :

  Tüketici sağlığı, gıda güvenliği ve çevre ile ilgili risklerini azaltır, doğal denge korunur.
  Tarım işçilerinin sağlık riskini düşürür.
  Modern tarımsal uygulamaların devreye sokulmasıyla planlı ve güvenli üretim yapılır.
  Tarımsal konulardaki yasal düzenlemelere daha rahat uyum sağlanır. 
  Tarımda güvenin canlandırılmasına imkân sağlanır.

İyi Tarım Uygulamalarına Göre Üretim Nasıl Yapılır ? 

İyi Tarım Uygulamaları kontrol altında yapılan bir üretim biçimidir.
İyi Tarım Uygulamaları standardında bir üretim yapmak isteyen kişi ve kuruluşlar öncelikle TARIM GIDA VE HAYVANCILIK BAKANLIKLARINCA yetkilendirilmiş Sertifikasyon kuruluşları ile irtibata geçerek anlaşma yapmalıdır.
Bu kuruluşlarla yapılacak anlaşmalar çerçevesinde yapılacak üretim faaliyetine, öncelikle üretim sürecinin kayıt altına alınmasıyla başlanmalıdır.
Ürünün sertifikalandırılması için kayıt tutma ve izlenebilirlik şarttır. Bu nedenle; üretimin başlangıcından itibaren yapılan bütün işlemler üreticiler tarafından kayıt altına alınarak saklanır.
Kontrol kuruluşları tarafından üretim yerinde ve kayıtlarda yapılan denetimler sonucun da, iyi Tarım Uygulamaları kriterlerine uygun olarak üretildiği anlaşılan ürünler için sertifikasyon kuruluşlarınca "İyi Tarım Ürünü Sertifikası" düzenlenerek üreticiye verilir.

Üretici ise bu sertifika sayesinde ürününü daha yüksek fiyatla ve daha kolay pazarlama imkânına kavuşmuş olur.

İyi Tarım Uygulamaları Sertifikasını Kimler Alabilir ?

İyi Tarım Uygulamaları sertifikasını bitkisel üretim yapan üreticiler ile bu ürünleri paketleyen firmalar alabilmektedir.
Üreticiler tek tek sertifika alabilecekleri gibi, üye oldukları üretici birlikleri veya kooperatifler kanalıyla, grup halinde de alabilirler.


Üretimde Dikkat Edilecek Temel Hususlar ?

1.Toprak işlemede, toprağın fiziksel yapısını koruyacak ve erozyonu azaltacak teknikler uygulanmalıdır.
2.Üretimde kullanılacak tohum, fide ve fidan gibi ü r e tim m a t e r y alle ri Gıd a , T a rım v e Hayvancılık Bakanlığından üretim izinli, tescilli ve sertifikalı materyallerden seçilmelidir .
3.Uygun zaman ve miktarda gübreleme için yılda en az bir defa toprak analizi, ihtiyaç duyulduğunda ise yaprak analizleri yaptırılmalıdır.
4.Bitki hastalık ve zararlılarıyla mücadelede bütün mücadele yöntemleri dikkate alınmalı, en uygun yöntemler seçilerek entegre mücadele uygulanmalıdır .
5.Entegre Mücadele Teknik Talimatları  doğrultusunda yapılacak zirai mücadele de ; öncelikle kültürel önlemler, biyolojik mücadele, mekanik mücadele, biyoteknik yöntemler uygulanmalı, son çare olarak kimyasal mücadeleye başvurulmalıdır .
6.Kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçlar ise, kalıntı riski düşük çevre dostu seçici ilaçlardan seçilmeli ve bütün ilaç uygulamaları ile ilgili kayıtlar tutulmalıdır .
7 . Yetiştirilen ürünlerde zirai ilaç kalıntı analizlerinin sıklığı risk değerlendirmelerine göre yapılmalı. Maksimum Kalıntı Limitlerinin aşılması durumunda ise bir acil eylem planı mevcut olmalıdır.
8.Tarımsal kimyasalları kullanan, taşıyan ve uygulayan kişiler bu konuda eğitilmelidir.
9.Su kaynaklarında, bitkinin ihtiyaç duyacağı suyu temin edebilecek uygun sulama sistemleri kurulmalıdır.
10.Hasat hijyenik şartlarda yapılmalıdır.
1 1.İşletmedeki bütün atık ürünler tanımlanmalıdır.